Cum asiguram o racire corespunzatoare a calculatorului?

9 decembrie 2017 | Autor: | Posted in Calculatoare

In cele mai multe situatii, componentele care genereaza caldura intr-un calculator sunt: placa video, procesorul, placa de baza, tranzistorii de putere din sursa de alimentare, hard disk-ul si eventual alte componente auxiliare.

Aceste componente se incalzesc pentru ca disipa o parte din energia electrica sub forma de caldura datorita rezistentei lor interne.
Iata cativa pasi pentru a mentine temperatura calculatorului cat mai scazuta:

1.Stergerea periodica a prafului din carcasa. Acumularea prafului pe circuite si pe radiatoarele sistemelor de racire duce iremediabil la incalzirea suplimentara a componentelor in cauza, datorita unei ventilari insuficiente. De aceea e bine sa folosesti aspiratorul periodic pentru a elimina praful care ajunge in carcasa si pe ventilatoare. Curatarea calculatorului poate fi facuta acasa de catre utilizator insa daca sunteti o persoana mai atehnica, puteti apela oricand la un service de calculatoare.

2. Stabilirea unui flux de aer constant prin carcasa calculatorului dumneavoastra este foarte importanta pentru evacuarea eficienta a aerului cald din carcasa. In caz contrar, aerul in loc sa fie evacuat este recirculat, ducand la acumularea de caldura in carcasa unitatii centrale.

3. Schimbarea periodica a pastei termoconductoare ce realizeaza transferul termic dintre microprocesor si sistemul de racire al acestuia. In timp, pasta termoconductoare isi pierde din proprietati si transferul de caldura de la procesor la radiatorul sistemului de racire scade. Astfel, producatorii pastelor termoconductoare recomanda inlocuirea acestora la intervale de 1-2 ani.

4. Organizarea cablurilor in asa fel incat sa nu perturbe fluxul de aer ajuta simtitor la reducerea acumularii de caldura in carcasa. Se pot strange pur si simplu cablurile incat sa nu se intersecteze cu fluxul de aer cald.

5. Montarea unui ventilator suplimentar pentru unele componente, sau pentru evacuarea aerului cald din carcasa poate fi o solutie relativ usor de pus in practica si destul de eficienta.

6. Achizitionarea unei carcase noi, mai incapatoare si care ofera posibilitatea instalarii unor ventilatoare mai mari si mai eficiente. Altfel, o solutie este si achizitionarea unor sisteme de racire mai performante, cum ar fi un sistem de racire cu apa sau cu freon, dar care necesita si un buget pe masura.

Autor:

This author has published 13 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns