Pictura Marianei Calfa

27 iunie 2022 | Autor: | Posted in Internet-Online

Pictura este forma de arta totale, care la randul ei poate inspira alti creatori de arta. Tocmai de aceea, Mariana Calfa a ales sa se dedice acestui domeniu. Impropriu spus dedice, pentru ca, talentul ei este de netagaduit. A primit confimrari de la criticii occidentali, a expus in Germania, Elvetia si Franta inainte de a avea o expozitie in Romania. Pictura este modul in care Mariana Calfa a ales sa isi exprime trairile, sentimentele si emotiile.

Si, ca orice pictor total, foloseste variate materiale drept suport pentru operele sale de arta. Un material pe care Mariana Clafa il indrageste este lemnul, folosindul cu drag in crearea unor noi lucrari. Lemnul este considerat in mai multe culturi ca fiind materia primordiala, materia care a stat la baza facerii lumii, si daca ne gandim, lemnul sau mai exact prelucrarea acestuia de catre om a reprezentat primul pas in evolutia tehnologica a speciei umane. Nu e de mirare ca Mariana Clafa se simte atrasa de acest material. Primele importante opere de arta au fost facute pe lemn. Ne gandim la primele icoane din primele secole crestine care au fost pictate pe lemn. Si in prezent lemnul este in continuare folosit in tehnica picturii icoanelor. Insa ca orice adevarat artist, care aduce elemente noi, care schimba percepte, Mariana Calfa nu picteaza doar icoane pe lemn. Arta in adevaratul ei sens al cuvantului poate fi creata din orice sau pe orice suport.

Bineinteles ca nu picteaza doar pe lemn, ci si pe alte materiale cum ar fi panza, sticla si chiar piatra. Referitor la sticla, si aceasta a fost un material exclusiv folosit pentru picturile religioase. Chiar daca in cultura ortodoxa icoanele pe sticla nu sunt foarte des intalnite, in occident, in cadul bisericii catolice, acestea, alaturi de vitralii, sunt foarte populare. Bineinteles, ca moda vitraliilor a fost ulterior preluat si de catre arhitectura moderna, tot mai multe locuinte avand adevarate opere de arta in locul ferestrelor. Mariana Calfa se ocupa cu acest tip de pictura, indiferent daca e vorba de pictura clasica pe sticla, pictura pe obiecte decorative din sticla, sau pictura unor astfel de vitralii.

Dar, de departe, cel mai important merit al Marianei Calfa este ca poate transmite emotii. Orice tablou al ei este unic si felul in care se raporteaza la el un privitor este de asemenea unic. Nu exista o stare unica pe care sa o ofere o opera de arta creata de Mariana Calfa. Fiecare, trecand prin propriu filtru picturile ei abservam alte detalii, avem alte simti si ne raportam diferit la subiect, la centru de interes sau la cromatica.

Daca veti avea vreodata ocazia sa vedeti o expozite sustinuta de Mariana Calfa, nu ezitati sa o vizitati. Cu siguranta va fi o experienta unica, veti gasi nu una, ci mai multe picturi care sa insemene ceva pentru dumneavoastra, si pana la urma acesta este scopul unei opere de arta, de a sensibiliza, de a transmite emotie, de a bucura.

Autor:

This author has published 19 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns