Paste sanatoase

1 august 2017 | Autor: | Posted in Sanatate

Pastele sunt un preparat foarte iubit de catre oamenii din orice colt al lumii.

Acestea sunt originare din Italia, iar in prezent pastele se consuma pretutindeni.

Ingredientele principale din care sunt facute pastele sunt graul dur si apa, iar aluatul format se usuca fara a dospi. Unele feluri de paste mai pot contine si ou si sare, cum ar fi tagliatelele, paste de lunga lunguiata si late.Exista si feluri speciale de paste, care pe langa aceste ingrediente principale mai au in altceva adaugat. Pe acestea le distingem dupa culori, cele verzi avand spanac, iar cele de culoare rosie au sos de rosii adaugate.

In Asia se obisnuieste sa se fabrice paste si din faine de hrisca, orez, secara, soia sau porumb etc.

Ca si continut nutritional, o portie de paste fara sos au aproximativ 340 de kcal. Iar in functie de sosul ales, caloriile pot chiar sa se dubleze. Cele mai populare sosuri sunt cel alb, pe baza de smanatana si cel rosu, facut din pasta de rosii proaspete sau la conserva. Din punct de vedere nutritional, sosul rosu contine mai putine calorii, insa mai multi carbohidrati decat cel din smanatana.

Pastele sunt alcatuite in cea mai mare parte din carbohidrati. Pe langa aceasta mai contin si cantitati mici de proteine. Datorita acestui continut ridicat de carbohidrati, pastele pot duce la cresterea in greutate, daca sunt consumate in exces.

Acest lucru se poate evita prin alegere unor retete de paste sanatoase, care nu ingrasa la fel de mult. Exista paste facute din faina integrala de grau. Acestea, desi contin la fel de multi carbohidrati au si multe fibre in compozitie. Astfel, digestia pastelor dureaza mai mult si iti tin de foame pentru mai mult timp. Pastele din faina integrala contin si mult mai multe minerale si vitamina decat pastele din faina alba.

Un alt lucru de care trebuie tinut cont este alegerea sosului. Indiferent ca este alb sau rosu, ar fi bine sa nu fie o cantitate prea mare pentru o singura portie si sa fie cat mai simplu. Ideal ar fi sa fie preparat in casa, pentru a avea mai mult control asupra ingredientelor sanatoase.

Autor:

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns