Incinerarea umana in Bucuresti

16 august 2021 | Autor: | Posted in Societate

Incinerarea umana – o optiune frecvent solicitata de catre clientii firmelor de pompe funebre.

Incinerarea reprezinta o optiune din ce in ce mai solicitata de catre clientii firmei de servicii funerare din sector 2, Funerare Ieftine, desi, pana nu demult, era o practica nu foarte des intalnita in Romania, ci mai degraba in tarile vestice.

In numeroase situatii, incinerearea este o practica preferata inhumarii. In plus, slujbele religioase se tin si pentru defunctii care urmeaza sa fie incinerati, astfel incat nu poate sa existe suspiciunea ca este o practica pagana.

Incinerarea umana in Romania – intre lege si traditie ortodoxa

Pe teritoriul Romaniei, dreptul la incinerare este asigurat de catre legislatia in vigoare, avand statut legal similar cu inhumarea. Oricine are dreptul de a alege sa fie incinerat dupa deces, libertatea fiind garantata de noul Cod Civil din anul 2011, in articolul 80. Asadar, conform legii, orice cetatean roman ii poate solicita unei firme de profil sa se ocupe de tot ceea ce inseamna incinerare.

Azi, de exemplu, este comun ca la firma de pompe funebre din sector 2, Funerare Ieftine, familiile defunctilor sa solicite procedura de incinerare si modul in care trupul va fi manipulat dupa deces.

Detalii in servicii funerare non stop sector 2:

Din punct de vedere legal, Noul Cod Civil (2011), prin art. 80 prevede ca:
• „(1) Orice persoana poate determina felul propriilor funeralii si poate dispune cu privire la corpul sau dupa moarte. In cazul celor lipsiti de capacitate de exercitiu sau al celor cu capacitate de exercitiu restransa este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau, dupa caz, al tutorelui;
• (2) In lipsa unei optiuni exprese a persoanei decedate, va fi respectata, in ordine, vointa sotului, parintilor, descendentilor, rudelor in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala a avut loc decesul. In toate cazurile se va tine seama de apartenenta confesionala a persoanei decedate”.

Din momentul introducerii incinerarii in Romania, se estimeaza un numar de peste 70000 de incinerari, peste 2500 apartinand persoanelor din elita romaneasca, precum Sergiu Nicolaescu, Ilarion Ciobanu, Silviu Brucan, Anton Holban sau Eugen Lovinescu. In principiu, Biserica Ortodoxa nu este in total acord cu aceasta procedura, a incinerarii, o impotrivire ce se pastreaza de aproape 100 de ani. La baza acestei opozitii sta conceptul conform caruia, dupa moarte sufletul defunctului merge la judecata, in timp ce trupul se intoarce in pamant, fiindca a fost plamadit tot din pamant la crearea lumii.

Ce presupune procesul de incinerare?

Procesul de incinerare in Romania are loc exclusiv in crematorii umane autorizate, nu in alte conditii. Trupul este incinerat individual, la temperaturi foarte inalte, astfel incat sa fie redus la stadiul de cenusa. Procesul dureaza cateva ore, in functie de dimensiunea si de greutatea trupului. Daca trupul care urmeaza sa fie incinerat contine dispozitive medicale, acestea trebuie indepartate pentru ca prezinta risc de explozie.

Pentru incinerare este necesar certificatul de deces, adeverinta de incinerare, certificatul de imbalsamare si avizul sanitar de transport.

Aceasta procedura ofera o serie de avantaje, comparativ cu varianta inhumarii. Acestea tin de costul scazut, eliminarea necesitatii unui loc de veci, economia de bani cu coroanele, cu  pachetele ce se impart dupa slujba de inmormantare. De asemenea, se poate vorbi si despre rapiditatea procesului si de posibilitatea de a pastra cenusa persoanei decedate.

Autor:

One Marck International - experti in servicii funerare, oferim serviciile in Bucuresti si pe raza judetului Ilfov , program de lucru 24 de ore din 24 pentru ca stim ca necazurile nu vin la ore fixe.

This author has published 4 articles so far.

Lasă un răspuns