Diferența dintre zahărul natural și zahărul adăugat

3 aprilie 2017 | Autor: | Posted in Sanatate

Dacă citim ingredientele unui aliment sunt șanse mari să dăm peste termeni precum: sirop de glucoză, fructoză, dextroză, zahăr din trestie, sirop de porumb și asa mai departe.

Dar știm că si fructele, legumele și laptele conțin zahar. Este vorba despre fructoză, galactoză, maltoză, zaharuri ce se regăsesc în mod natural în aceste alimente întregi.

Întrebarea care apare este: există vreo diferență între aceste forme diferite de zahăr?

Fructele, legumele și laptele conțin aceste forme de zahăr, alături de alți nutrienți. Acesta este zahărul natural.

Zahărul adăugat este cel care este extras din sursa originală și apoi adăugat în alt aliment. Este adăugat cu scopul de a îmbunătăți gustul și de a conserva mai bine alimentul respectiv.

Zahărul natural face parte dintr-o poveste total diferită. El vine la pachet cu o mulțime de nutrienți benefici pentru organism. De exemplu, atunci când mâncăm un fruct, fructoza din acesta este însoțită de fibre, vitamine și minerale. Organismul are nevoie de acești nutrienți pentru a funcționa corect.

În schimb, zahărul adăugat nu conține nici un nutrient benefic, doar calorii goale. Nu avem nevoie de el. Dacă comparăm necesarul nostru zilnic de calorii cu un buget, vom vrea să cheltuim acest buget pe calorii care vin la pachet cu alți nutrienți folositori. Depăsirea acestui “buget” aduce cu sine creșterea în greutate și chiar obezitate și diabet zaharat.

Sursa din care luăm zahărul influentează foarte mult felul în care este metabolizat în organism. Atunci când mâncăm un fruct, fibrele pe care le conține vor încetini digestia. În felul acesta, fructoza va ajunge mai lent în sânge și va fi folosită pentru energie, în loc să fie transformată în grăsime.

În schimb, atunci când mâncăm doar zahărul extras din sursa sa naturală, acesta ajunge foarte repede în sânge. De acolo ajunge la ficat, care îl transformă în grăsime.

Iată ce diferență poate fi între aceelași tip de zahăr, în funcție de forma sub care îl luăm.

Același lucru este valabil și pentru cazul în care mâncăm un măr versus sucul stors din acel măr. Mărul întreg conține toate fibrele, iar în suc au rămas doar zaharurile pure.

Autor:

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns