Cum sa creezi un mediu perfect de invatare pentru copii

21 august 2015 | Autor: | Posted in Casa si gradina

Fiecare etapa prin care trece un copil este ceva aparte, ceva special, ceva plin de frumusete.  Farmecul vietii noi este ceva care ne inspira, indiferent de stadiul vietii noastre.

Si la fel cum cel mic creste, se dezvolta, la fel se transforma foarte adesea si preocuparile noastre in ceea ce il priveste. Insa ca un fir rosu, in orice moment, ramanem ingrijorati de sanatatea sa, de cresterea armonioasa, de o educatie cat mai buna.

Ni-l dorim cat mai complet, cat mai pregatit pentru viata. Si daca la inceput jucariile sunt cele prin care invata si descopera lumea, apoi cartile, mai tarziu scoala este cea care ii ghideaza privirea.

            Insa scoala, ca institutie, nu se rezuma doar la cele cateva ore petrecute intr-o cladire, alaturi de alti copii si de profesori. Scoala se…continua acasa, intr-un spatiu de invatare adecvat. In acest mediu, special creat pentru copil, se poate continua studiul. Care sunt insa criteriile de care trebuie sa tinem cont atunci cand cream un astfel de mediu de invatare? Vom incerca sa aflam in randurile urmatoare ale acestui articol, privind la caracteristicile unui birou, a unui scaun, a unor accesorii sau a unei lampi de birou.

Sa nu uitam pentru nicio clipa ca cei mici sunt copii! Nu sunt adulti mai mici, nu sunt mini-oameni. Modul in care invata, modul in care vad lucrurile, culorile, modul de miscare – toate trebuie intelese. Doar asa putem sa ne dam seama cum:

– copiii au nevoie de un birou si un scaun colorat, intr-un design atractiv. Sa lasam eleganta exagerata, stilurile moderne sau clasice pentru celelalte incaperi din casa. Fie ca vorbim de anumite linii, fie de tesaturi, de perne interschimbabile, culorile trebuie sa fie vii.

– copiii sunt in crestere, atat psihic, cat si fizic. Daca e sa ne gandim la cel de-al doilea punct, trebuie sa nu uitam ca in timpul scolii cresterea lor in inaltime (si greutate) este extraordinara. Astfel, un birou corect construit trebuie sa ii permita scolarului nostru sa poata sta corect – sa atinga solul cu talpile, sa tina picioarele (genunchii) intr-un unghi de 45 de grade, sa nu stea aplecat. Si cum poate sa faca acest lucru, an dupa an, daca nu prin folosirea unui sistem de reglare pe inaltime? Cu ajutorul unui reglaj in trepte, ridicarea blatului de birou este un must ! In plus, unele birouri permit si inclinarea blatului – pana la un unghi de 20 de grade. Lucrul acesta este de mare folos cand copilul trebuie sa schimbe intre activitati precum – citit/scris/desenat/studiu/lucru la calculator.

– scaunul de birou trebuie sa se poata misca cu usurinta, sa aiba roti, sa fie stabil, sigur si sa permita totusi fataierea. Poate suna ciudat sau impotriva a ceea ce am invatat de-a lungul vietii noastre, insa aceasta miscare nu denota neatentie ori lipsa de concentrare! Din contra, fataierea ii ajuta pe copii in orice procese cognitive.

– lumina trebuie reglata sa bata corect pe masa de birou, in orice moment al zilei – indiferent ca este vorba de lumina naturala sau de cea artificiala, prin intermediul unei lampi

– pozitia copilului trebuie sa fie relaxata, la o distanta corecta fata de masa (sau monitorul calculatorului), mainile sa fie asezate corect iar gatul sa nu fie tensionat. Pentru acest lucru trebuie sa monitorizam activitatea celui mic.

 

Pentru o dezvoltare a ideilor de mai sus, pentru imagini, schite si o exemplificare detaliata a modului in care tehnologia de astazi a reusit sa transpuna in produse gata de comercializat aceste concepte, intra pe siteul Mobila Moll – aici gasesti birouri de copii, scaune, lumini si accesorii pentru crearea unui mediu de invatare perfect!

Autor:

Pasionat de online si social media.

This author has published 1 articles so far.

Lasă un răspuns