Cum intretinem un laptop pentru o perioada mai lunga de timp?

20 noiembrie 2017 | Autor: | Posted in Calculatoare

Pentru multi utilizatori, achizitia unui laptop reprezinta o cheltuiala considebarbila si o investitie pe termen cat mai lung. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa ingrijim laptopul pentru a il feri de accidente sau defectiuni.

Laptopul este un sistem format din mai multe componente electronice care au rolul de a prelucra informatia, fiecare componenta avand un rol bine stabilit in realizarea acestui proces. Cum toate aceste componente sunt parcurse de energie electrica, deci vor degaja caldura, si cum unele dintre acestea contin si piese mecanice, de exemplu hard discul sau cooler-ul procesorului, rezulta ca starea fizica a unui laptop este intr-un proces treptat de degradare.
Modul in care este folosit si intretiut un laptop, dar si mediul in care functioneaza, va determina care va fi durata de viata a acestuia, mai degraba referitor la componentele din care este alcatuit.

Transport
Chiar daca nu toti utilizatorii de laptop transporta laptopul de ici colo, aceasta este o caracteristica esentiala a unui astfel de echipament. Portabilitatea lui il face usor de plimbat astfel ca riscul de accidente creste. Asigurati-va ca transportati laptopul doar intr-o genata dedicata, pe masura acestuia. Nu depozitati incarcatorul peste capacul display-ului ci intr-un buzunar separat care nu poate presa pe display.

Temperaturi extreme
Componentele laptopului sunt destinate de a functiona in conditii de mediu normale, asta inseamna la temperatura camerei. Evitati sa utilizati laptopul in conditii extreme, fie prea frig sau cald. Daca laptopul a stat afara penste noapte, verificati bateria inainte de a porni.

Praful
Oriunde ar fi amplasat si folosit un laptop, acesta va acumula praf dupa perioade indelungate de utilizare. De aceea este recomandat ca la minum 6 luni, odata ce a depasit perioada de garantie, sau chiar mai des daca laptopul este tinut intr-o zona cu mai mult praf, sa se desfaca laptopului si sa se aspire cu grija praful, in special de pe coolerul si radiatorul procesorului. Daca desfaceti laptopul nu uitati sa inlocuiti si paste termoconductoare. Curatarea laptopului va costa la un service pana in 100 de lei.

Timpul
Timpul total in care laptopul este pus in functiune va influenta este un alt aspect ce contribuie la deteriorarea unui laptop, de aceea este indicat ca atunci cand nu mai folosesti laptopul si nu exista niciun motiv pentru care acesta ar sta aprins, sa-l stingi si sa nu-l lasi in functiune degeaba, chiar daca ulterior, de exemplu, dupa cateva ore, planuiesti sa te intorci la laptop.

Lichidele
Lichidele sunt cel mai mare dusman la unui laptop asa ca iti recomandam sa le tii departe de laptopul tau. Orice lichid varsat in laptop va genera costuri mari de reparatii. Tine cana cu cafea departe de laptop astfel sa nu existe riscul ca cineva sa o verse pe laptop.

Foarte multi utilizatori de laptopuri, tin in functiune laptopul pentru o perioada prea indelungata, fara a il mai si opri. Un laptop are o durata de viata limitata insa de ce sa te bucuri de acesta pentru o perioada de 2-3 ani cand ai putea sa il folosesti 5-6 ani?

Speram ca toate aceste sfaturi iti vor fi de folos pentru a putea ingriji mai bine laptopul si pentru ca acesta sa necesite inlocuire peste mai multi ani.

Autor:

This author has published 14 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns