Cum alegi cele mai bune roti pentru role

25 martie 2019 | Autor: | Posted in Sport

Putine persoane din cele care merg pe role sau au de gand sa faca asta in viitorul apropiat sunt constiente de importanta pe care o au rotile atunci cand vine vorba de confort si performante. Asadar, daca ai de gand sa iti cumperi o pereche noua de role sau sa o upgradezi pe cea veche, iata ce ar trebui sa stii despre principalele calitati ale rotilor.

1. Duritate

Duritatea rotilor, aleasa in functie de terenul pe care urmeaza sa te dai cu rolele, este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont. De ce e atat de important? Pentru ca in functie de duritatea rotilor iti poti da seama pe ce tip de teren e cel mai recomandat sa mergi.

De exemplu, o roata mai moale este recomandata pentru suprafetele exterioare sau cele interioare mai alunecoase (cum ar fi gresia). Pe de alta parte, o roata mai dura este recomandata pentru suprafetele interioare, cum ar fi podelele mai lipicioase (linoleum, de exemplu).

In plus, cu o roata mai moale ai parte de mai multa aderenta, in timp ce una mai dura iti ofera mai multa viteza.

2. Diametru

Nici in acest caz persoanele pasionate de role, indiferent ca vorbim de role copii sau adulti, nu constientizeaza importanta diametrului rotilor. Acesta determina inaltimea rotii, dar si a rolei, in general, si este masurat in milimetri. Mai departe, inaltimea rotii afecteaza atributele patinelor cu rotile precum acceleratia, stabilitatea si viteza.

Astfel, un diametru mai mic al rotii iti permite sa accelerezi mai repede si iti ofera mai multa stabilitate, iar o roata mai mare iti permite sa mentii mai mult timp o viteza ridicata in timpul deplasarii.

3. Greutate

In functie de diametru si de materialul din care sunt construite, rotile poti fi mai grele sau foarte usoare. Evident, daca iti doresti ca rolele tale sa fie mai usoare, trebuie sa optezi pentru roti de un diametru mai mic.

4. Suprafata de contact

Nu toata suprafata rotii (latime) va intra in contact cu terenul pe care mergi. In functie de nevoile tale, poti alege o roata cu o suprafata de contact mai lata sau mai ingusta. De obicei, o suprafata de contact mai lata iti ofera mai multa aderenta, iar una mai ingusta mai multa manevrabilitate atunci cand faci trick-uri.

5. Materiale

Asa cum spuneam si mai sus, materialele din care este confectionata roata, si mai ales cilindrul acesteia, determina greutatea si manevrabilitatea acesteia. Astfel, poti alege dintre roti cu cilindru (janta, cum ar veni) din nylon sau aluminiu. Primele sunt mult mai usoare, mai putin rigide si mai ieftine, in timp ce ultimele sunt mai rigide, dar mai rezistente, si mai scumpe.

Iata, asadar, ca rotile patinelor cu rotile sunt mult mai importante decat ti-ai fi imaginat si ca alegerea acestora trebuie sa iti rapeasca putin timp de documentare.

Autor:

This author has published 9 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns