Moneda BTC

14 iulie 2017 | Autor: | Posted in Afaceri

Bitcoin, moneda digitala criptata ce se utilizeaza deja la nivel mondial, a atins la inceputul lunii iulie a anului 2017 o valoare foarte mare in raport cu valutele FIAT, paritatea fiind de mai mult de 2500 de dolari americani pentru un bitcoin.

Tocmai valoarea foarte mare a unei unitati monetare electronice o face mai dificil de utilizat pentru plati in sume mici. Din fericire portofelele electronice de bitcoini fac conversia in mod automat, asa cum se intampla si in cazul bitcoin exchange-urilor, fiind asadar mult mai usor pentru un utilizator sa faca o astfel de tranzactie.

Ca orice moneda, si bitcoin are subdiviziuni, care insa nu au o denumire clar stabilita, existand insa un oarecare consens in comunitate.

Bitcoin a aparut in anul 2009, fiind lansata cu aceasta denumire de catre Satoshi Nakamoto. Termenul in sine provine din limba engleza, unde bit reprezinta o unitate de informatie binara si coin se traduce prin moneda. Pe pietele financiare moneda este reprezentata de acronimul BTC si, mai rar, XBT.

In anul 2015 a fost acceptata si reprezentarea grafica a monedei, simbolul acestei valute electronice, sub forma unui B.

Exista mai multe subunitati ale unui BTC, cele mai folosite fiind urmatoarele:
• 0,01 BTC = 10-2 BTC = 1 cBTC = 1 centibitcoin (denumit si bitcent)
• 0,001 BTC = 10-3 BTC = 1 mBTC = 1 milibitcoin (denumit si mbit sau milibit)
• 0,000 001 BTC = 10-6 BTC = 1 μBTC = 1 microbitcoin (denumit si ubit (pronuntat iu-bit) sau microbit)

Cea mai mica subdiviziune a unui Bitcoin este echivalenta cu 10-8 BTC (0,00000001 BTC) si este singura ce poarta o denumire prestabilita si unanim acceptata, cea de 1 Satochi. Aceasta denumire a fost data in cinstea inventatorului sau, dar si din dorinta de a nu utiliza termeni care sa provina din limbajul specific altor valute, adica din cele ce apartin unor state.

Se utilizeaza denumiri precum bitcent, insa centul este o subdiviziune a dolarului, deci incalca principiul de mai sus. Mai mult decat atat, un bitcent reprezinta a zecea parte dintr-un bitcoin, insa nu va fi niciodata echivalenta cu centul american, iar de aici pot aparea confuzii cu pret bitcoin.

Portofelele electronice care pastreaza si gestioneaza bitcoinii fac toate calculele de conversie si paritate, in acest fel posesorul avand in permanenta afisata si valoarea in lei sau euro, de exemplu, ce corespunde sumei de bitcoini, indiferent de forma in care aceasta este prezentata (de subdiviziunile utilizate).

Autor:

Bitcoin-Shop.ro este un exchange online de bitcoin, locul in care cei interesati pot schimba leii in noua moneda sau pot vinde bitcoinii in valuta clasica. Tranzactiile au loc numai intre un utilizator si platforma in sine, si nu catre o alta persoana din exterior.

This author has published 4 articles so far.

Lasă un răspuns