6 Beneficii ale lecturii in fiecare zi

20 ianuarie 2021 | Autor: | Posted in Comunicate de Presa

Cititul este bun pentru mai mult decat doar divertisment. Angajarea unei parti a cotidianului in citirea cartilor tiparite va poate face o persoana mai inteligenta, mai amabila si mai relaxata. Si efectele pozitive pot fi resimtite la orice varsta: chiar inainte de a-si dezvolta pe deplin abilitatile de citire, copiii pot beneficia de accesul la materiale tiparite si citirea lor in mod regulat.

Expunerea copiilor la carti, reviste si multe altele la o varsta frageda este o modalitate excelenta de a-i incuraja sa fie cititori pe tot parcursul vietii, ceea ce inseamna ca vor profita de aceste beneficii pentru anii urmatori.

Pe masura ce continuam sa ramanem acasa si in siguranta, un lucru devine clar: cu totii avem nevoie de mai multe carti. Si, din moment ce bibliotecile sunt inchise, exista un singur lucru de facut: trebuie sa cumparam carti din librariile online. Pe https://conde.ro/carti-online-la-reducere gasesti o lista cu cele mai bune site-uri cu carti online de unde va puteti alege favoritele.

Oamenii care prezinta abilitati de citire puternice la inceputul vietii cresc si devin mai inteligenti. Aceasta a fost constatarea unui studiu publicat in 2014 care a masurat dezvoltarea cognitiva a 1.890 de seturi de gemeni identici. Cand doi gemeni au impartasit aceleasi gene si medii de acasa, abilitatile de citire timpurie pareau sa fie factorul care a decis care gemeni ar fi mai bun atat la testele verbale (cum ar fi vocabularul), cat si la testele non-verbale (cum ar fi testele de rationament). Deoarece abilitatea de a citi este ceva invatat, autorii studiului au concluzionat ca ar trebui pus mai mult accent pe predarea abilitatilor de citire puternice copiilor mici.

Citirea cartilor nu te face doar mai inteligent – te poate face si o persoana mai amabila. Potrivit unui studiu publicat in 2013, persoanele care consuma fictiune literara au o senzatie mai usoara de simtire si relationare cu emotiile la alte persoane. Acest efect are probabil legatura cu felul in care sunt scrise astfel de carti: Marea literatura ii obliga pe cititori sa iasa in afara lor si sa empatizeze cu personajele despre care citesc.

Va simtiti stresat la sfarsitul unei zile lungi? Deschiderea unei carti este o modalitate buna de a va relaxa. Un studiu din 2009 a constatat ca citirea pentru doar 30 de minute are efecte similare de reducere a stresului cu 30 de minute de yoga.

Chiar si dupa ce ai dat jos o carte, efectele citirii ei sunt inca prezente in creierul tau. Un studiu din 2013 a descoperit ca atunci cand oamenii citesc fictiune cu o poveste si un complot puternic, creierul lor continua sa se comporte diferit ore si chiar zile mai tarziu. Creierul cititorilor arata o conectivitate crescuta in cortexul temporal stang – regiunea responsabila de receptivitatea limbajului – chiar si la cateva ore dupa ce au incetat sa citeasca. Acest lucru sugereaza ca lectura poate antrena mintea si creste functia neuronala printr-un proces similar cu memoria musculara.

Daca sunteti prea ocupat pentru a citi in timpul zilei, luati in considerare pregatirea cu o carte buna ca parte a rutinei de culcare. Citirea unei carti fizice inainte de culcare este o alternativa excelenta la navigarea prin telefon – lucru pe care majoritatea dintre noi recunoastem ca il facem. Cercetarile au aratat ca utilizarea smartphone-urilor pe timp de noapte ingreuneaza adormirea oamenilor si duce la o scadere generala a calitatii somnului. Unii experti spun ca citirea cartilor, pe de alta parte, poate avea efecte relaxante, facandu-o activitatea ideala pentru culcare.

Daca sunteti prea ocupat pentru a citi in timpul zilei, luati in considerare pregatirea cu o carte buna ca parte a rutinei de culcare. Citirea unei carti fizice inainte de culcare este o alternativa excelenta la defilarea prin telefon – lucru pe care majoritatea dintre noi recunoastem ca il facem. Cercetarile au aratat ca utilizarea smartphone-urilor pe timp de noapte ingreuneaza somnul si duce la o scadere generala a calitatii somnului. Unii experti spun ca citirea cartilor, pe de alta parte, poate avea efecte relaxante, facandu-o activitatea ideala pentru culcare.

Cititul nu trebuie sa fie o activitate solitara. Cand parintii le citesc cu voce tare copiilor lor, acestia pot transmite beneficiile lecturii si pot incuraja interactiuni semnificative. Pentru a culege efectele pozitive ale lecturii copiilor, parintii ar trebui sa aleaga carti ilustrate. Un studiu recent a constatat ca aceste carti ilustrate, spre deosebire de tablete si cititoare electronice, pot promova cele mai profunde conexiuni intre parinti si copii.

Autor:

This author has published 3 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns