5 sfaturi de la experti pentru incepatorii in fitness

17 iunie 2022 | Autor: | Posted in Sanatate

Daca ai decis sa te dedici unui program consecvent de fitness, ai facut alegerea potrivita. Beneficiile sportului sunt bine cunoscute, de la imbunatatirea formei fizice, la o stare mentala mai buna. Totodata, odata ce ai inceput, s-ar putea sa descoperi ca e mai complicat decat ai crezut.

Daca observi ca te plictisesti repede, ca tinzi sa amani momentul cand faci sport, sau ca rezultatele pe care le doresti se lasa asteptate, iata cateva sfaturi pe care expertii in fitness le dau incepatorilor:

  1. Fii constient de motivele tale și setează-ti obiective clare

Gandeste-te bine de ce iti doresti sa faci sport, si cum te astepti ca acest lucru sa iti schimbe viata. Seteaza-ti obiective clare si realiste, pe termen scurt, altfel rezultatele se vor lasa asteptate si rabdarea iti va fi pusa la incercare. Seteaza-ti si o rutina clara pe care sa o incluzi cu usurinta in programul tau zilnic.

  1. Alege activitati care iti fac placere

Poate nu ai mai facut sport demult sau niciodata, si nu stii ce fel de activitate fizica ti-ar placea. In acest caz, nu te ingrijora – incearca orice fel de activitate fizica si vei afla rapid daca iti aduce beneficiile cautate. O alta modalitate de a gasi activitatile preferate este sa iti aduci aminte ce iti placea sa faci in copilarie. Daca te distrai catarandu-te in copaci, te poti inscrie la cateva sesiuni de escalada. Daca iti placea sa te plimbi cu barca, un aparat de vaslit ar putea fi ceea ce cauti.

  1. Inspira-te de la cei mai avansati dar nu te compara cu ei

Pentru mai multa motivatie, este util sa ii observi pe cei din jur si sa vezi ca eforturile lor au fost rasplatite. Atunci vei stii ca si tu poti obtine ceea ce ei au obtinut practicand sport constant. Totodata, daca ideea ca nu esti la acelasi nivel de fitness cu ei te descurajeaza, adu-ti aminte ca si ei au fost incepatori, au facut propriile greseli, si au avut propriile provocari.

  1. Concentreaza-te pe a fi consistent, mai degraba decat pe intensitatea exercitiilor fizice

Există ideea ca un program de sport mai intens iti va aduce mai rapid rezultatele dorite. Insa expertii considera ca este mai bine sa incepi cu exercitii de intensitate moderata de 3-4 ori pe saptamana, decat cu exercitii intense de 2 ori pe saptamana. Cu alte cuvinte, este mai important, la inceput, sa lucrezi la a-ti face un obicei constant din practicarea sportului. Vei reusi acest lucru daca antrenamentul tau nu este foarte solicitant. Rezistenta la exercitii intense ti se va imbunatati in timp, si vei putea sa iti creezi o rutina mai complexa in scurta vreme.

  1. Accepta-ti limitele.

Cand faci sport este important sa iti asculti corpul si sa te odihnesti, chiar daca saptamana aceasta ti-ai propus sa faci 20 de flotari in plus. Mergi in propriul ritm si cauta mereu echilibrul intre depasirea limitelor si recunostinta pentru ceea ce corpul tau este capabil sa faca in momentul prezent.

Autor:

This author has published 13 articles so far. More info about the author is coming soon.

Lasă un răspuns